Crystal Marbles

8 Onmisbare aftrekposten voor startende ondernemers

Het starten van een nieuw bedrijf vergt passie en natuurlijk geld. Gelukkig zijn er fiscale voordelen die jou als startende ondernemer helpen. Wij hebben de 8 belangrijkste aftrekposten voor je op een rijtje gezet.

1. Zelfstandigenaftrek
Iedere ondernemer jonger dan 65 jaar heeft recht op zelfstandigenaftrek zolang je voldoet aan het urencriterium. Je moet 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteden en aantonen dat je dit gemiddeld drie dagen per week doet.

2. Startersaftrek
Winst kan in het begin lastig zijn. De startersaftrek helpt jou als ondernemer. Feitelijk is het een verhoging van de zelfstandigenaftrek. De eerste 5 jaar van je bedrijf kun je deze maximaal drie keer inzetten. Hij is vastgesteld op 2123 euro.

3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
Bij arbeidsongeschiktheid kun je natuurlijk ook een onderneming starten. Om je hierbij te ondersteunen is er de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. De voorwaarden zijn:

● Je bent ondernemer.
● Je ontvangt een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
● Je voldoet aan het afwijkende urencriterium van 800 uur.

Voor het eerste, tweede en derde jaar is de aftrek respectievelijk 12.000, 8000 en 4000 euro. Deze kan nooit hoger zijn dan je winst.

4. Aftrek speur- en ontwikkelingswerk
Als je technisch-wetenschappelijk onderzoek of ontwikkelingswerk voor technisch nieuwe fysieke producten of productieprocessen verricht, dan is deze aftrek misschien wat voor jou.

Je moet minimaal 500 uur per jaar besteden aan speur- en ontwikkelingswerk volgens een S&O verklaring. Als starter krijg je zelfs nog een extra tegemoetkoming. Bij Senter Novem vindt je meer informatie.

5. Meewerkaftrek
Hou je urenadministratie goed bij. Helpt je partner namelijk onbetaald mee bij je bedrijf, dan bestaat er de meewerkaftrek. Deze is afhankelijk van de behaalde winst en het aantal meegewerkte uren. Je kunt maximaal 4 procent van de winst aftrekken. Check de handige meewerkaftrektabel.

6. Stakingsaftrek
Als je met je bedrijf stopt, oftewel staakt, en verkoopt met winst dan kun je tot 3630 euro hierover aftrekken. Als voorwaarde kan gelden dat je minimaal 3 jaar de onderneming moet hebben aangestuurd.

7. MKB-winstvrijstelling
Deze vrijstelling is 14 procent van de door jou behaalde winst. Je moet eerst wel de ondernemingsaftrek in mindering brengen over je winst.

8. Aftrekbare kosten
Houdt alles goed bij. Veel kosten die je maakt bij het starten en runnen van je onderneming zijn deels of zelfs volledig aftrekbaar. Kijk op de Belastingdienst voor extra informatie.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis